Voor de lichte motor (A1) kun je vanaf 17 jaar beginnen met rijlessen. Voor de middelzware motor (A2) kan dat vanaf 19 jaar als je al een A1-rijbewijs hebt. Heb je nog geen A1-rijbewijs, dan kan dat vanaf 20 jaar. Voor de zware motor (A) kan het vanaf 21 jaar.
N.B.: Om deel te nemen aan de motorrijopleiding van Motorinstructeur.nl dien je minimaal 21 jaar oud te zijn.
Hoeveel rijlessen je nodig hebt, verschilt natuurlijk per type leerling. Jouw rijinstructeur kan je helpen inschatten hoeveel rijlessen jij nodig hebt.
Wil je theorie-examen doen? Dan vraag je dit aan bij het CBR. Je logt in met je persoonlijke DigiD.
Neem naar je theorie-examen een geldig identiteitsbewijs mee. De persoonsgegevens op je identiteitsbewijs moeten overeenkomen met de gegevens in de Basisregistratie Personen (BRP) van je gemeente. Je kunt helaas geen examen doen als deze gegevens niet overeenkomen. Neem ook je reserveringsnummer mee. Dit nummer staat in de brief of e-mail die je van het CBR hebt ontvangen na het reserveren van je theorie-examen. In de examenzaal mag je alleen je identiteitsbewijs meenemen.
In het theorie-examen krijg je vragen over verkeersregels en verkeersinzicht. Je beantwoordt de vragen op een computer.
In het onderstaande filmpje zie je de stappen die je moet zetten op het examencentrum en hoe de zaal eruitziet.
Voor het gewone theorie-examen heb je 30 minuten de tijd. Voor het theorie-examen met extra tijd en het individueel begeleide examen krijg je allebei 45 minuten.
Het theorie-examen voor de motor bestaat uit 50 vragen en 2 testvragen, hiervan moet je 41 of meer vragen goed beantwoorden.
Soms heb je meer tijd nodig om een examen te maken. Bijvoorbeeld door dyslexie of een andere aandoening. Je kunt dan een theorie-examen met extra tijd doen. Je krijgt dan 15 minuten extra tijd. Je krijgt 5 minuten extra tijd bij het onderdeel ‘kennis’ en 10 minuten extra tijd bij het onderdeel ‘inzicht’.
Je doet het theorie-examen in de examenzaal en je kunt ervoor kiezen om de vragen van de examenonderdelen kennis en inzicht voor te laten lezen door een computerstem. Je gebruikt dan oordopjes die je van het CBR krijgt. Heb je een dyslexieverklaring, dan kun je binnen 14 dagen na de examendatum de toeslag terugvragen via het CBR.
Wil jij je motorrijbewijs halen? Dan is het belangrijk voor jezelf en andere weggebruikers dat jij gezond genoeg bent om veilig aan het verkeer deel te nemen. Daarom moet je in het begin van je motorrijopleiding een Gezondheidsverklaring invullen. Dit doe je via Mijn CBR.
De Gezondheidsverklaring vul je zelf in. Want het gaat om jouw persoonlijke gegevens en die zijn vertrouwelijk. Op Mijn CBR log je in met je DigiD. Beantwoord de vragen van de Gezondheidsverklaring en betaal via iDeal.
Nadat je je Gezondheidsverklaring hebt ingevuld en betaald, ontvang je per mail meer informatie. Als het CBR bevestigt dat je geschikt bent om te rijden, kun je jouw rijexamen laten reserveren door Motorinstructeur.nl.
Hier zie je hoe je jouw Gezondheidsverklaring invult en indient.
In onderstaand filmpje zie je in het kort hoe de motorexamens verlopen.
In onderstaand filmpje zie je in het kort hoe de motorexamens verlopen.
Voor de uitrusting (helm, schoeisel, handschoenen en kleding) geldt dat deze een redelijke mate van bescherming moet bieden, ook tegen en/of rekening houdende met de heersende, dan wel redelijkerwijs te verwachten (weers)omstandigheden. Deze bescherming is zodanig dat bij (onvoorzien) contact met het wegdek of de motor (bv. de uitlaat) niet direct letsel ontstaat.
Voor motorexamens en -toetsen heb je daarom de volgende uitrusting aan:
een goedgekeurde (ECE-keurmerk) en goedpassende motorhelm met vizier en sluiting om deze op het hoofd te bevestigen. Een goedgekeurde helm met sluiting, maar zonder vizier wordt toegestaan wanneer een (zonne)bril wordt gedragen;
stevige schoenen, die tenminste de enkels bedekken en beschermen;
handschoenen, die de hand en pols volledig bedekken en beschermen;
een broek, die de benen volledig bedekt en beschermt;
een jas, die het bovenlichaam en de armen volledig bedekt en beschermt.
Voor de beschermende kleding, handschoenen en schoeisel geldt daarnaast dat deze in ieder geval wordt toegelaten als deze aangepast is aan de heersende dan wel redelijkerwijs te verwachten (weers)omstandigheden en:
speciaal bedoeld is voor motorrijders;
voorzien is van protectoren; én
CE gecertificeerd is.
Voldoet de kleding niet (geheel) aan deze drie eisen, dan moet op het eerste gezicht aannemelijk zijn dat de kleding onder de te verwachten (weers)omstandigheden voldoende bescherming kan bieden bij (onvoorzien) contact met het wegdek of de motor (bv. de uitlaat, of schakel- en rempedaal) zodat niet direct letsel ontstaat. Het CBR kan geen garanties afgeven ten aanzien van deze bescherming. De kandidaat aanvaardt zelf de risico’s van het niet voldoen aan de eisen.
De examinator controleert en bepaalt of je de juiste uitrusting aan hebt om aan het praktijkexamen motor deel te nemen.
Een aantal voorbeelden van niet toegestane uitrusting zijn:
Onvoldoende warme kleding bij kou (op basis van de gevoelstemperatuur);
Een motorhelm met een zichtbare breuk in de helm of wanneer een helm te groot is en voor de ogen zakt;
Schoeisel van stof, met een uitrekbare band of met onvoldoende bescherming rondom de enkel (zoals Chelsea boots of allstars);
Een spijkerbroek zonder slijtvast materiaal (zoals kevlar, Cordura of Twaron).
De belangrijkste voorbereiding doe je natuurlijk tijdens je rijlessen. De motorinstructeur weet wat je moet kunnen en kennen voor het voor het motorexamen voertuigbeheersing (AVB) en het motorexamen verkeersdeelneming (AVD).
Tip: maak gebruik van een tussentijdse toets. Je weet dan precies wat je te wachten staat met het rijexamen en je krijgt handige tips.
Met een goede voorbereiding vergroot je de slaagkans. Maar wat als je toch zakt voor het motorexamen verkeersdeelneming? Dan kun je op zijn vroegst na 2 weken weer afrijden. Met deze regel wilt het CBR stimuleren dat je je nóg beter voorbereidt op je examen. Dan stijgt het slagingspercentage en daalt het aantal herexamens. Zo komen kandidaten sneller aan de beurt.
Wat neem je mee naar het examen voertuigbeheersing en het examen verkeersdeelneming?
de officiële uitnodiging voor je examen
je geldige identiteitsbewijs; zonder dit document kun je geen examen doen
De minimum leeftijd om examen te doen voor de zware motorcategorie (A) is 21 jaar. Als je het A-rijbewijs behaalt voor je 24e, krijg je mogelijk code 80 op je rijbewijs. Dit hangt ervan af of je al in het bezit bent van het A2-rijbewijs en hoe lang je dat al hebt. Met code 80 mag je rijden op een driewielige motor, een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2).
Code 80 vervalt twee jaar na het behalen van je A-rijbewijs of als je voor die tijd 24 wordt. Als je voor het behalen van je A-rijbewijs het A2-rijbewijs al hebt, vervalt code 80 op het moment dat je het A2-rijbewijs twee jaar bezit.
Als de code vervalt, mag je ook op een zware motor (A) rijden. Je hoeft daarvoor geen extra examen meer te doen, maar als je nog geen 24 bent, moet je wel een nieuw rijbewijspasje aanvragen bij de gemeente. Doe je dat niet, dan vervalt de code 80 pas als je 24 bent.